lördag 29 augusti 2009

Västerbottenpaj med sting

Deg:

- 3 dl grovt mjöl (graham eller dinkel)
- 110-120 g smör
- 3 msk kallt vatten
- en nypa salt

Fyllning:


- 2-3 dl färsk svamp
- 1 lök
- 1 röd chilifrukt
- 1 tsk honung
- 3 dl riven västerbottenost
- 1-2 dl späda spenatblad
- 3 ägg
- 3 dl grädde
- salt&peppar

Pajskalet:
Blanda ingredienserna i mixer, låt vila i kylen i 30 min. Tryck ut degen i en pajform och ställ in lika lång tid i frysen. Nagga och förgrädda 10 minuter i 200°C, mitt i ugnen.

Fyllningen:
Fräs hackad svamp med dito lök och en strimlad urkärnad röd chili. Krydda med salt, nymald peppar och en sked honung.

Ägg: Blanda en äggstanning separat av lätt uppvispade ägg och 2 dl grädde.

Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet, varva med riven ost och spenatbladen. Häll över äggstanningen och ytterligare 1 dl grädde.

Grädda i ca 30 min i 200°, i nedre halvan av ugnen. Om pajen får färg snabbt, lägg då lite folie över den under resterande tid i ugnen.

Läs hela matäventyret här: Frölunda är kräftans vändkrets.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en rad eller besök min huvudsida på njutmaten.blogspot.com