tisdag 4 maj 2010

Lapsangmarinerad karré med ingefära och gojibär

2 portioner:

2 stora skivor karré
5 dl bryggt lapsangte (3 tsk teblad + 5 dl vatten)
skalet från 1 ekocitron
1 tsk honung
2 cm färsk ingefära
10 svarta pepparkorn
1 näve haricot vertes
smör
2 tsk torkade gojibär
2 schalottenlökar
en skvätt mörk kinesisk soja
2 dl grädde
salt&peppar

Brygg först teet. När det kokat upp, rör i honungen och låt det sedan svalna. Lägg gojibären i blöt under tiden.

När teet blivit kallt blir det en fin bas till marinaden. Finskiva den färska ingefäran och lägg i, skala den skrubbade citronen med potatisskalare (se till att inte få med det vita beska undre lagret). I med pepparkornen och köttet och låt vila kallt ett par timmar.

Dela haricot vertes på mitten och fräs i smör. Lyft ur dem ur pannan, och lägg istället i skivad schalottenlök samt uppsvällda gojibär (lägg gärna med ett par skivor citronskal och ingefära från marinaden under stekningen).

Låt köttet steka med och få färg på båda sidor. Sakta och peppra på båda sidor. När rosa saft inte längre tränger upp så börjar köttet bli klart (lyft då ur ev citronskal och ingefärsskivor som stekt med). Häll då på någon dl av marinaden samt grädden, och stänk över med soya. Bubbla ihop ett kort tag tillsammans med haricot vertes och avnjut omedelbart!

Läs hela matäventyret här: Magnifik marinad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en rad eller besök min huvudsida på njutmaten.blogspot.com