lördag 1 maj 2010

Långkokt fransyska med plommon, peppar och dessertvin

3-4 portioner:

1 stor fransyska, ca 1 kg
2 rödlökar
5-6 torkade plommon
3 morötter
3-4 stänglar blekselleri
ca 10 svarta pepparkorn
2 lagerblad
ca 2 dl sött vitt vin
1 puck fond
1 nypa salt

Fräs klyftad lök och grovskurna grönsaker i smör eller olja i långkoksgrytan. Bryn samtidigt fransyskan i smör i en separat stekpanna. Se till att få lite färg runt om hela biten. Lägg sedan i köttbiten i grönsaksgrytan och slå över ordentligt med sött vin. När det bubblat undan, tillsätt då kryddorna, de torkade plommonen och slå över vatten så att köttbiten nästan täcks. Skölj gärna ur pannan du brynt köttet i, och häll ned i grytan, så att all smak följer med.

Låt sedan bubbla på medelvärme i ett par timmar. Servera köttet omedelbart.

Tips! Sila spadet och gör en god sås på det och grädde.

Läs hela matäventyret här: Plommon, dessertvin och en ledig lördag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en rad eller besök min huvudsida på njutmaten.blogspot.com