tisdag 13 april 2010

Asiatisk karré med ljummen endivesallad

3 portioner:

Sesamfrön:
2 msk oskalade sesamfrön

Rosta fröna i en torr panna, tills du känner den goda rostade doften. Det går bra att använda även skalade sesamfrön.

Karré:
3 karréskivor
en klyfta vitlök med skal
ett par slantar färsk ingefära
smör
salt&peppar
1 tsk rostade sesamfrön

Platta till vitlöksklyftan med t ex handtaget på kniven. Låt den och ingefäran ligga med i smöret medans det smälter i stekpannan. Stek karrén på rätt hög värme och krydda kontinuerligt med salt och färskmald peppar. Dekorera med torrostade sesamfrön enligt ovn.

Endivesallad:
ett knippe broccoli
en näve skivad svamp
2 endiver
en hackad tomat
2 mogna avocados
en riven morot
2 tsk rostade sesamfrön

Woka/fräs broccolin i bitar bitar tillsammans med skivad svamp i smör. I själva salladsskålen skär du ned endiven. Riv sedan ned moroten grovt och blanda i de wokade grönsakerna i salladen. Toppa med finhackad tomat, avocado i kuber, rostade sesamfrön enligt ovan och dressing enligt nedan.

Dressing:
4 msk kallpressad rapsolja
2 msk god mörk soja
en halv hackad chilifrukt
en stor hackad klyfta vitlök
saften från en halv lime

Häll upp oljan i en liten skål och tillsätt finhackad chili (utan frön) och vitlök. Häll i soya och limesaft under ständig omrörning så att det hela gifter sig fint. Tillsätt resten av de rostade sesamfröna och ringla både över salladen och köttet.

Läs hela matäventyret här: Tvättmaskinskrubb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en rad eller besök min huvudsida på njutmaten.blogspot.com