onsdag 21 april 2010

Mild blomkålssoppa med rostad mandel

4-5 portioner
1 rödlök
3 torkade svamphattar (shiitake eller trattis, t ex)
smör
1 stort blomkålshuvud
1 fänkål
2 dl grädde
1 puck fond
1-2 tsk lantbuljongpulver
vatten
salt&peppar
gurkmeja
5-6 dl vatten
0,5 dl riven parmesan
1 klyfta vitlök
1 dl mandel

Lägg som förberedelse den torkade svampen i blöt ett par timmar innan matlagningen, i ca 2-3 dl vatten.

Fräs skivad lök och skivad uppblött svamp (spara blötläggningsvattnet!) i rikligt med smör. Tillsätt blomkål och fänkål i bitar. Ju mindre bitar, destu kortare koktid, det avgör du själv. Slå över svampvattnet, grädde och ytterligare ca 4 dl vatten. Krydda med en puck grönsaksfond, lite lantbuljongpulver, nymald peppar och en nypa salt. pressa i vitlöken, och sätt färg på det hela med gurkmeja, torkad eller färsk.

Under tiden soppan bubblar, rostar du de hela mandlarna i en torr panna. Du känner på lukten när de är klara, det tar några minuter. Tillsätt riven parmesan till soppan när grönsakerna kokat mjuka, och häll både den och mandlarna i en matberedare eller blender. Kör soppan så slät som du själv vill, och servera med nyklippt persilja.

Läs hela matäventyret här: Snällaste soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en rad eller besök min huvudsida på njutmaten.blogspot.com